Blog

terug

Compensatie Transitievergoeding stopt: loop jij risico?

Als je met een medewerker die langdurig ziek is na twee jaar het arbeidscontract beëindigt, moet je een transitievergoeding betalen. Bij het UWV kun je dit bedrag terugvragen. Heb je echter (meer dan) 25 medewerkers in dienst, dan kom je vanaf 1 juli 2026 niet meer in aanmerking voor deze compensatieregeling en moet je de volledige transitievergoeding zelf betalen.

Door Mirelle Klijs, founder De Verzuimmakelaar

Waarom nieuwe wetgeving?
Het kabinet heeft het versoberen van deze compensatieregeling in het hoofdlijnenakkoord aangegeven. Met de nieuwe wetgeving wil de overheid grote werkgevers motiveren (nog) beter voor hun medewerkers te zorgen en in hun gezondheid te investeren. Denk aan gezonde, veilige werkplekken en optimale begeleiding van zieke medewerkers. De gedachte is dat grotere bedrijven de kosten die hiermee gemoeid zijn, beter kunnen dragen.

Slapende dienstverbanden voorkomen
De regeling is ooit in het leven geroepen om slapende dienstverbanden te voorkomen. Na twee jaar ziekte volgt einde loondoorbetaling en eigenlijk ook einde dienstverband. In zo’n geval heeft de medewerker recht op transitievergoeding, gebaseerd op de hoogte van het loon en het aantal jaren in dienst. Veel werkgevers besloten daarom het contract niet te beëindigen, waardoor het fenomeen slapende contracten ontstond. Om hier een einde aan te maken is op 1 april 2020 de compensatieregeling ingevoerd.

Transitievergoeding nog hoger
Werkgevers die kiezen voor slapende dienstverbanden gaan ervan uit dat de betreffende werknemers nooit meer gaan werken. Maar als iemand wonderbaarlijk herstelt, kan diegene een baan bij je opeisen. Heb je geen passende werkplek beschikbaar en wil je de medewerker daarom alsnog ontslaan, dan tellen de jaren van het slapende dienstverband ook mee bij de berekening van de transitievergoeding. Dit kan je duur komen te staan. Ook als een medewerker toch in staat blijkt om de draad weer op te pakken en meer dan vier weken volledig werkt, geldt er bij een ziekmelding weer de loondoorbetalingsplicht van twee jaar. En ga je het traject Wet verbetering poortwachter weer opnieuw in. Zo blijven de dienstjaren en verzuimkosten oplopen.

Hoeveel risico wil je lopen?
Hoe wil jij als werkgever met deze verandering in de wet omgaan? Dit is echt een cruciale vraag. Kies je voor slapende contracten, dan loop je financieel risico. Dat is de reden waarom de regeling ooit is ingevoerd. En dat is ook de reden waarom je het niet moet willen.

Langdurig verzuim verlagen
De beste oplossing is eigenlijk om een goed verzuimbeleid te maken, waarmee je (langdurig) verzuim kunt verlagen. Het is dan ook zaak dit beleid te handhaven en om structureel aandacht te hebben voor de persoonlijke (werk)omstandigheden van je medewerkers. Wil jij graag weten wat een goed verzuimbeleid jouw organisatie kan opleveren? Aarzel niet en neem contact met me op: mirelle@deverzuimmakelaar.nl.

terug