Blog

terug

‘De Verzuimmakelaar helpt ons ook met preventie’

Area is een woningcorporatie met zo’n 8.000 woningen in de regio Uden-Veghel. Zij hebben zich als doel gesteld ervoor te zorgen dat mensen goed kunnen wonen, in levendige dorpen en prettige wijken. ‘Samen laten we wonen leven’, dat is hun motto. De 85 medewerkers van Area doen elke dag hun uiterste best om deze doelstelling waar te maken. In De Verzuimmakelaar hebben zij een partij gevonden die hen helpt om dit op zo’n gezond mogelijke manier te doen.

Jan van Vucht, directeur-bestuurder van Area: “Het management was niet tevreden over de toenmalige arbodienst. De aanpak was te traditioneel en de betrokkenheid liet te wensen over. Wij waren op zoek naar een organisatie die ook aandacht heeft voor de preventieve kant: hoe voorkom je dat medewerkers (langdurig) ziek worden. Dat is iets heel anders dan de reguliere ‘rondjes lopen’ als iemand al ziek is.”

Pluspunten
Wat heeft bij Area de doorslag gegeven om te kiezen voor De Verzuimmakelaar? “Veel arbodiensten hebben wel iets weg van ambtenarij, maar dat is bij De Verzuimmakelaar heel anders. Het is een jong team, absoluut niet bureaucratisch en ze denken echt met je mee. Ze zijn bovendien nauw verbonden met 2de Spoor, een bureau voor re-integratie en coaching, zodat heel gemakkelijk overgeschakeld kan worden naar andere disciplines. Dit totaalpakket heeft een belangrijke rol gespeeld bij onze keuze.”

Preventie
Met de komst van De Verzuimmakelaar, nu twee jaar geleden, is het niet zo dat niemand meer langdurig ziek wordt. “Het is geen garantie, maar dat kan ook niet. Wat wij waarderen is dat ze ons helpen bij een preventieve aanpak. Wat zijn goede onderwerpen voor de personeelsbijeenkomsten, hoe voer je een gesprek met iemand die (langdurig) ziek dreigt te worden en hoe ga je om met iemand voor wie het werk te zwaar wordt. We zijn heel tevreden over de ondersteuning die we krijgen van De Verzuimmakelaar om dit ook op de juridisch juiste manier te doen.”

Leeftijdsbewust personeelsbeleid
Bij Area hebben ze een leeftijdsbewust personeelsbeleid daadwerkelijk in de praktijk gebracht. “Een mooi voorbeeld: een van onze monteurs die bijna met pensioen gaat heeft veel fysieke klachten, maar ging nog altijd met de Area-bus op pad. We hebben hem aangeboden minder te werken en gebruik te maken van onze 60/80-regeling: 60% werken, 80% salaris. Om hem fysiek te ontlasten en zijn kennis binnen onze organisatie te houden, hebben we hem ook gevraagd tijd te besteden aan nieuwe plannen voor de opleiding van de jonge garde. Zo gaat deze man fit richting pensioen. Met Myrtille van De Verzuimmakelaar hebben we van tevoren afgestemd hoe we deze gesprekken het beste konden aanpakken.”

Korte lijntjes
Bij Area vinden ze het ook belangrijk dat de klik er is. “We hebben één aanspreekpunt, Myrtille, een prettige persoonlijkheid met wie de lijntjes heel kort zijn. Dat werkt niet alleen goed voor de leidinggevenden en ons als bestuurders, maar ook voor de medewerkers. Ik kan niet anders zeggen dan dat De Verzuimmakelaar haar rol uitstekend vervult!”

terug