terug
Wacht even, niet meteen wegklikken omdat je nu al denkt te weten dat deelherstel niet past bij jouw organisatie of dat het te veel gedoe is. Daarvoor levert het namelijk aan alle kanten veel te veel op, en dat wil ik toch graag even toelichten.
Door Mirelle Klijs
Investeren in deelherstel
Of het nou gaat om kort of langdurig verzuim, het is altijd beter als de medewerker betrokken blijft bij het werk. Vooral als het gaat om psychische klachten wordt de drempel om terug te keren anders alleen maar hoger. Pakt iemand de werkzaamheden voor een deel weer op, dan wordt geheel terugkeren veel makkelijker. En voor de medewerker is het fijn niet alleen te focussen op wat níet kan, het wordt allemaal wat positiever. Veel werkgevers onderschatten de mogelijkheden voor gedeeltelijke re-integratie. Ik zeg niet dat het simpel is, vooral in het begin vergt het inspanning van HR en alle leidinggevenden binnen je organisatie. Maar die investering in deelherstel is echt de moeite waard, ook wat de verzuimkosten betreft.
Duidelijke afspraken over de werkzaamheden
Heeft de bedrijfsarts bepaald wat de beperkingen zijn, dan kun je vervolgens met de medewerker bespreken of de werkzaamheden gedeeltelijk hervat kunnen worden. Als dat niet mogelijk is, kun je samen bekijken welke andere werkzaamheden binnen de organisatie wel passend zijn. Al komt de medewerker maar voor een paar uur per week naar het werk, dan is dat nog altijd beter dan helemaal thuis blijven zitten. Voer het gesprek zonder oordelen en zonder te dwingen. Want gaat iemand weer ‘volle bak’ aan de slag terwijl dat eigenlijk helemaal niet kan, dan haakt-ie in no time weer af. Deelherstel vraagt om goede begeleiding. En om duidelijke afspraken over de werkzaamheden die iemand nog wel kan doen.
Opties in kaart brengen
Afhankelijk van de grootte van de organisatie is het makkelijker om medewerkers andere werkzaamheden te laten doen. Klein of groot, wees creatief en breng per afdeling klusjes en ondersteunende werkzaamheden in kaart. Als je hier samen met HR en leidinggevenden goed over nadenkt, kom je tot verrassende mogelijkheden. Zijn er medewerkers die verzuimen, dan pak je alle opties erbij, organisatiebreed. Het kan je zomaar heel veel kosten besparen, want elk uur dat iemand werkt wordt niet gezien als verzuim.
Praktijkvoorbeeld
Dat het mogelijk is in de praktijk, zie ik bij een van onze klanten. Toen ik laatst op werkbezoek was, waren alle verzuimende medewerkers in deelherstel. Dat is heel bijzonder, we komen dit niet vaak tegen. Maar ze besparen hierdoor heel veel geld en onderhouden een goede band met hun medewerkers.
Wil jij weleens verder praten over de mogelijkheden van deelherstel binnen jouw organisatie? Of over de manier waarop je dit kunt aanpakken, hoe je het goede gesprek voert? Mail (mirelle@deverzuimmakelaar.nl) me dan gerust, ik help je graag verder.
terug