Blog

terug

Hallo mannen, praten over psychische problemen is ook heel stoer!

Bewust of onbewust wordt mannen in de opvoeding al meegegeven dat ze sterk en stoer (moeten) zijn. Hierdoor vinden ze het vaak moeilijk om ervoor uit te komen als ze mentale gezondheidsproblemen hebben. We zien wel dat het taboe er langzamerhand een beetje vanaf gaat. Maar bij de zogenaamde ‘stoere mannen beroepen’ is nog heel wat werk aan de winkel.

Door Myrtille van Hout

Stel je eigen veerkracht niet als norm
Iedereen heeft een andere veerkracht in het leven. Als ondernemer is je veerkracht vaak heel groot, anders was het je misschien ook niet gelukt je bedrijf op te bouwen. Het is daarom van belang dat je je eigen weerbaarheid en veerkracht niet als norm neemt als je in gesprek gaat met een medewerker die het psychisch moeilijk heeft. Kijk en luister zonder oordeel, het is belangrijk dat je medewerker zich serieus genomen voelt.

Praten verkort het verzuim
Klopt een medewerker bij je aan om de klachten te bespreken, heb hier dan aandacht en begrip voor. Want als je er op een goede manier over praat verkort je het verzuim, dan hoeft het misschien geen maanden te duren. Als je medewerker zich schaamt en zich hierdoor helemaal terugtrekt, ben je zo een jaar verder.

Doorbreek het taboe
Iedereen kan ooit te maken krijgen met psychische problemen. Daarom is het belangrijk mentale gezondheid proactief te benaderen. Verdiep je in de risicofactoren en symptomen, en maak deze bespreekbaar op de werkvloer. Als het taboe er binnen je eigen club vanaf kan, zullen minder mannen in bijvoorbeeld een burn-out terechtkomen. Valt een medewerker toch uit, zorg er dan voor dat je hem naar het werk toe blijft halen, het contact onderhouden is heel belangrijk. Want hoe langer iemand thuis zit, hoe hoger de drempel om terug te komen.

Passend werk creëren
Als casemanager loop ik er tegenaan dat het bijvoorbeeld in de bouw of in de civiele techniek soms best lastig is om passend werk te creëren voor de re-integratie. Een medewerker op kantoor kan met een paar uurtjes per week weer opstarten. Maar werkt iemand voor een project op locatie aan de andere kant van het land, dan kan dat niet. Toch adviseer ik dan om iets te bedenken waardoor de medewerker weer naar het werk komt. De tip die ik meestal geef: laat iemand er zelf over nadenken, hij weet het zelf vaak heel goed.

terug

De Tips Van De Verzuimmakelaar Op Een Rijtje:

  • Stel je eigen veerkracht niet als norm, luister zonder oordeel.

  • Ga het goede gesprek aan met je medewerker, dat verkort het verzuim. De Verzuimmakelaar kan je helpen zo’n gesprek in goede banen de leiden.

  • Doorbreek het taboe op psychische problemen binnen je eigen team.

  • Haal de medewerker naar je toe door passend werk aan te bieden.

  • Stel indien nodig een vertrouwenspersoon aan, eventueel via De Verzuimmakelaar.