Blog

terug

Hoe vang je een medewerker op die gestrest terugkomt van vakantie?

In deze periode komen veel medewerkers terug van hun welverdiende vakantie. Als het goed is zijn ze uitgerust en hebben ze weer volop energie om aan het werk te gaan. Maar wat kun je doen als je ontdekt dat die vakantie helemaal niet zo ontspannen was? En de medewerker juist vermoeid is en maar traag op gang komt? De stresscoach van De Verzuimmakelaar biedt in veel gevallen uitkomst.

Door Myrtille van Hout

Voer het betere vakantiegesprek
Het begint allemaal met oprechte interesse, het betere gesprek over hoe de vakantie is geweest. Je merkt dan al snel of het echt fijn was, of dat er misschien toch problemen waren. Loop daar niet voor weg maar vraag door: waarom was het dan niet zo leuk? Slecht weer, ziekte van een familielid, aankondiging van een scheiding, een evacuatie in het vakantieland: er kan van alles voorgevallen zijn. Je kunt dan denken dat het jou als werkgever niets aangaat, maar als de medewerker een paar maanden later uitvalt is het ineens wel jouw zaak. Voorkomen is altijd nog beter dan genezen.

Verlof is om te ontspannen

Even een stapje terug. Verlof is ooit door de overheid geïnitieerd met de bedoeling mensen uit te laten rusten van het werk. Maar als het werk voor de vakantie al is opgestapeld en niet overgedragen werd aan een collega, dan kan het zijn dat iemand niet goed heeft kunnen ontspannen tijdens de vakantie. Ook telefonisch of via e-mail bereikbaar moeten zijn, helpt niet mee aan een ontspannen tijd. Op deze factoren heb je als werkgever zelf invloed. Heb je hier voor de vakantie misschien toch te weinig aandacht voor gehad, bekijk dan samen met de medewerker of er sprake is van after-vakantiestress. Zo ja, neem het serieus en werk mee aan een oplossing.

Sociale steun helpt
Realiseer je dat stress - vaak het gevolg van langdurige spanning – een grote impact heeft op de medewerker en de werkomgeving, de collega’s. Als de oorzaak van de stress wordt weggenomen, verdwijnen meestal ook de gevolgen. Onderzoek toont aan dat als de werkgever of leidinggevende begrip toont voor iemands situatie, de medewerker hier groot belang bij heeft. Sociale steun, ook op het werk, zorgt ervoor dat mensen beter en sneller herstellen.

Schakel de stresscoach in
Het elimineren van stress is echter vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe verder het stress-systeem is ontregeld, hoe langer het herstel duurt. Doordat het lichaam door stress uitgeput raakt, krijgen mensen ook psychische problemen. De oorzaken van de stress worden in hun hoofd dan vaak heel groot. Voor elk probleem is er echter een oplossing, maar het lukt hen niet meer deze te zien. Via de casemanager van De Verzuimmakelaar kun je de stresscoach inschakelen. Deze helpt de medewerker weer zicht te krijgen op de knelpunten en hier een oplossing voor te vinden.

terug

De Tips Van De Verzuimmakelaar Op Een Rijtje:

  • Voer het betere vakantiegesprek, zodat je zeker weet of de medewerker uitgerust is teruggekomen, of toch niet.

  • Zorg ervoor dat leidinggevenden (stress)signalen kunnen herkennen. Op www.mccourse.nl vind je hiervoor snelle, doelgerichte cursussen.

  • Schakel via de casemanager van De Verzuimmakelaar een stresscoach in. Deze helpt de medewerker weer positief in het (werkzame) leven te staan.

  • Ben je als werkgever bewust van de factoren waar je invloed op hebt. Zorg voor een back-up voor de werkzaamheden en een goede, sociale werksfeer.