Blog

terug

Meer veerkracht? Maak microstappen!

Als je aan mensen vraagt hoe oud ze willen worden, willen de meesten wel ouder worden dan 100. Tenminste, als dat kan in goede gezondheid. Veel mensen willen wel oud worden, maar niet oud zijn. Vergroot je je veerkracht, dan ervaar je meer kwaliteit van leven. Daar heb je nu profijt van en zeker ook op latere leeftijd.

Kwaliteit van leven is een subjectief begrip. Het gaat immers over hoe iemand zijn of haar functioneren ervaart, zowel lichamelijk als geestelijk. De indicatie die vaak wordt gebruikt in onderzoeken is tevredenheid over bepaalde aspecten van het leven. Hoe zit dat eigenlijk bij jou? Ben jij tevreden over hoe je leven eruit ziet? Over je lichamelijke en psychische gezondheid?

Ik ben moe
Hoe vaak hoor je het mensen niet zeggen, op een feestje of op je werk: ik ben de laatste tijd zo moe. Ik zou wel wat meer energie willen. Geldt dat ook voor jou, dan hebben we goed nieuws voor je! Je kunt zelf namelijk een heleboel doen om je mentale en fysieke veerkracht te vergroten. En nee, een rigoureuze ommezwaai is juist niet wat wij je willen adviseren.

De knop omzetten
Maar wat dan wel? Allereerst is het belangrijk dat je je bewust wordt van het feit dat je de knop wil omzetten. Dat je er echt genoeg van hebt om altijd moe te zijn, kwakkelt met je gezondheid, of nog erger, klachten hebt die je leven er niet leuker op maken. Ben je intrinsiek gemotiveerd, dan is de kans veel groter dat jij het leven kunt gaan leiden waar je nu misschien nog van droomt. Neem de volgende punten eens onder de loep: je voeding, slaapgedrag, alcoholgebruik, de factor humor in je leven, je sociale contacten en een hele belangrijke, zingeving. Zitten hier zaken tussen die je kunt verbeteren?

Grote switch? Of toch niet…
Veel mensen die hun leven willen verbeteren, gooien het roer drastisch om. Van de een op andere dag eten ze alleen maar salade, gaan vier keer per week sporten en stoppen ook nog met roken. Ze denken dat een grote switch de enige oplossing is. Vaak vallen ze na een korte periode weer terug, want hé, dit is natuurlijk niet vol te houden. Daarom adviseren wij microstappen, dan is de kans van slagen veel groter.

Kleine stappen zijn beter
Bijvoorbeeld als je beter wil gaan slapen, stel jezelf dan het doel om deze week vijf minuten per dag langer te slapen. Dat is voor iedereen haalbaar. Als je het stapje voor stapje opbouwt heb je veel meer kans dat je het doel om één uur langer te slapen per nacht wel behaalt. Of als je elke dag een zak chips leegeet, eet dan morgen die zak ook leeg, maar leg vijf chipjes in de kast en bouw het zo af.

Als je vandaag begint met microstappen, kan dat over tien of twintig jaar een wezenlijk verschil uitmaken. En ook op de korte termijn krijg je veel meer veerkracht. Denk je eens in hoe fijn dat zou zijn…

terug