Blog

terug

Positieve gezondheid maakt je organisatie flexibeler

Bij De Verzuimmakelaar dragen we deze theorie van Machteld Huber al jaren uit en we nemen hem heel vaak mee in onze trainingen: Positieve gezondheid! Deze leer benadrukt de kracht van mensen en legt de focus minder op het afwezig zijn van ziekte. In deze coronatijd belangrijker dan ooit tevoren.

Door Myrtille van Hout

Positieve gezondheid: zes dimensies
Deze kijk op verzuim zet je de medewerker centraal in de keuzes die hij of zij maakt in het leven. Niet alleen in de rol van werknemer maar als mens in zijn totaliteit. Positieve gezondheid gaat uit van zes dimensies: de lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, de sociaal maatschappelijke participatie en het dagelijks functioneren. De nadruk wordt gelegd op de veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen. Hierdoor kun je veel gemakkelijker praten over de knelpunten: wat kan en wil iemand zelf aanpakken en waar is hulp bij nodig.

Preventieve aanpak
Ga je aan de slag met deze tool dan zul je merken dat er goede handvatten worden geboden om bij de medewerker echt beweging in gang te zetten. Dat kan zijn op het gebied van gezondheid, bijvoorbeeld ‘ik pak eens wat vaker de fiets’. Of werkinhoudelijk, ‘ik zou eigenlijk wel eens zelf een project willen oppakken’. Ook kan het leiden tot zelfinzicht, ‘ik ga eens met P&O in gesprek over mijn toekomst binnen het bedrijf’. Eigenlijk is het een hele simpele en goedkope manier om aan preventie te doen. Het enige wat het je kost is tijd, aandacht en overtuiging.

Een leven lang leren en ontwikkelen
Eigen regie en de verantwoordelijkheid bij de werknemer leggen, is een hot topic. Heel logisch, want tenslotte ligt de ontwikkeling van de werknemer bij hem- of haarzelf. De overheid stuurt er ook op aan: een leven lang leren en ontwikkelen. In de praktijk blijkt, hoe beter een organisatie zich ontwikkelt, hoe flexibeler deze kan groeien. Dus ga vandaag nog aan de slag om jouw organisatie flexibeler te maken voor de toekomst.

terug

De Tips Van De Verzuimmakelaar Op Een Rijtje:

  • Arrangeer regelmatig een open gesprek met je medewerkers over hun ontwikkeling.

  • Stel op basis van de theorie van Positieve gezondheid een vragenlijst op. Maak aan de hand van de antwoorden van je medewerker een persoonlijk plan van aanpak.

  • Neem contact op met De Verzuimmakelaar, we kunnen je in één dagdeel kennis laten maken met de theorie en laten oefenen in de praktijk.