Blog

terug

Rouw op de werkvloer: hoe ga jij om met het verzuim?

Vaak denken we bij rouw aan het verlies van een dierbare, maar het is veel breder. Een scheiding of het verlies van bijvoorbeeld gezondheid, werk of het contact met iemand die belangrijk voor je is, kent ook een rouwproces. Het gaat vaak gepaard met verzuim. De cijfers van het CBS liegen er niet om: rouw-gerelateerde klachten leiden tot een gemiddelde verzuimduur van 170 dagen. Het is daarom in het belang van de werkgever dit verzuim op een effectieve manier te managen.

Door Cocky van Ravensteijn

Privéproblemen aan de kapstok?
Je komt naar het werk, hangt je privésores aan de kapstok, je schittert in de rol van werknemer en aan het einde van de werkdag neem je je problemen weer mee naar huis. Er zijn nog steeds werkgevers die op deze oude manier denken, maar ik ben ervan overtuigd dat het echt niet te scheiden is.

Rouw van invloed op de werkvloer
Rouw is een normale reactie op een ingrijpend verlies. Het behoeft geen behandeling zoals bij een depressie, maar het behoeft wel tijd en aandacht. Iedereen gaat er anders mee om, dus wat iemand nodig heeft aan ondersteuning is maatwerk. Ook de duur van verzuim door rouw verschilt van persoon tot persoon. Toch heeft de leidinggevende hier meer invloed op dan je misschien denkt. Door op de juiste manier aandacht te hebben voor de medewerker en het team, kun je verzuim (voor een deel) voorkomen.

Het verhaal achter rouw
Zorg ervoor dat je weet wat er speelt bij medewerkers. Een kind dat ongeneeslijk ziek is, een reorganisatie waardoor de medewerker in een ander team terechtkomt, een scheiding waar iemand zelf voor gekozen heeft maar hierdoor de kinderen minder ziet... Rouw is heel breed, zorg ervoor dat je het verhaal erachter kent, zodat je hier eventueel op kunt anticiperen.

Hoe kijk jij naar rouw?
Hoe kijk jij zelf naar rouw in combinatie met verzuim? Vind je als leidinggevende dat twee weken wel genoeg is na het overlijden van een ouder, het is immers de weg van het leven, of mag dat langer zijn? Vind je dat iemand gewoon kan komen werken bij een scheiding, want dat heb je zelf toch ook gedaan, of bied je wat meer ruimte? Wat jij passend vindt, je eigen visie op rouw, projecteer je vaak op de medewerkers. De vraag is echter of dat ervoor zorgt dat iemand minder lang verzuimt. Probeer met een open blik te kijken naar degene om wie het gaat.

Blijf betrokken bij de medewerker
Werk is voor veel mensen heel belangrijk. Na een impactvol verlies is er echter vaak tijd nodig om te landen en dan kan het werk dingen vragen die de medewerker op dat moment niet kan bieden. Verzuim ligt op de loer. Voor HR-professionals en leidinggevenden is het belangrijk betrokken te blijven. Ga het betere gesprek aan, wat heeft iemand nodig in die overgangsfase? Flexibele uren, wat later beginnen, aangepast werk? Tijdens het rouwproces kan de behoefte ook verschuiven, dus houd dat in de gaten. Voelen mensen zich erkend in de moeilijkste tijd van hun leven, dan groeit de loyaliteit. En dan hoeft het verzuim soms echt niet zo lang te duren.

terug

De Tips Van De Verzuimmakelaar Op Een Rijtje:

  • Het is belangrijk dat medewerkers zich mens kunnen voelen op het werk. Zorg je goed voor je medewerkers, liefst preventief, dan zorgen ze ook goed voor jou.

  • Vang iemand op de eerste dag na het verzuim goed op.

  • Alleen luisteren kan al heel verlichtend zijn voor iemand in rouw.

  • Vraag ook na een langere periode nog eens hoe het met iemand gaat.

  • Ben je zelf niet zo goed in het tonen van medeleven, zorg er dan voor dat een collega deze taak vervult. Of neem contact op met De Verzuimmakelaar (info@deverzuimmakelaar.nl), zij helpen je er graag bij.

  • Op 12 oktober en 23 november a.s. geef ik een livestream workshop over Rouw en verzuim. Je kunt je opgeven op www.mccourse.nl.