Blog

terug

Voorkom dat overgangsklachten leiden tot verzuim

Er rust nog altijd een taboe op de overgang. Het is voor een werkgever daarom niet altijd gemakkelijk hier het gesprek over aan te gaan. Toch is het een belangrijk onderwerp, want 80% van de vrouwen tussen de 40 en 60 jaar kampt met minstens één van de overgangsklachten, die soms wel zo’n tien jaar kunnen duren. Het goede nieuws is dat een overgangscoach of -consulent
hulp kan bieden.

Door Myrtille van Hout

De overgang is een onderschat probleem
Voor veel vrouwen is de overgang een periode vol ongemak en onbegrip. Opvliegers, stemmingswisselingen, nachtzweten, gewichtstoename en slapeloosheid zijn de bekendste symptomen. Maar ook hartkloppingen, duizeligheid, onrustige benen, droge ogen, pijnlijke spieren en gewrichten en zelfs paniekaanvallen behoren tot de overgangsklachten. De overgang is een onderschat probleem, ook door vrouwen zelf.

Hoeveel vrouwen tussen de 40 en 60?
Als je dit weet kun je je voorstellen dat overgangsklachten kunnen leiden tot verzuim en soms zelfs tot uitval. Als werkgever is het dan ook belangrijk hier aandacht voor te hebben. Hoeveel vrouwen tussen de 40 en 60 jaar werken er eigenlijk bij jouw organisatie? En zijn zij er zich van bewust dat de klachten die ze ervaren wel eens met de overgang te maken kunnen hebben?

Toon begrip
Wij adviseren dan ook om binnen je organisatie het gesprek over de overgang niet uit de weg te gaan. Bied via je interne communicatiekanalen informatie aan en laat je medewerkers weten dat ze met hun klachten bij je terechtkunnen. Als iemand bijvoorbeeld ’s nachts niet goed slaapt, geef dan de ruimte een uur later te beginnen of extra verlof op te nemen. Of zorg bij een staand beroep voor meer pauzes of een hulpmiddel om de gewrichtsklachten te verlichten. Het maakt voor veel vrouwen al een groot verschil als er begrip wordt getoond.

Overgangscoach of -consulent
Heeft iemand echt veel klachten, dan is de inzet van een overgangscoach of -consulent geen overbodige luxe. Door de aanpassing van voeding en leefstijl, meer beweging en ontspanning en
soms ook hormoontherapie kunnen de klachten (sterk) verminderen. Door hulp aan te bieden, kun je wellicht voorkomen dat iemand gaat uitvallen.

terug

De Tips Van De Verzuimmakelaar Op Een Rijtje:

  • Inventariseer hoeveel vrouwelijke collega’s er zijn tussen de 40 en 60 jaar

  • Informeer hen over de uiteenlopende overgangsklachten en bied aan hierover in gesprek te gaan als ze hiermee kampen

  • Heeft iemand erg veel overgangsklachten, laat haar dan contact opnemen met een overgangscoach of -consulent van De Verzuimmakelaar.